Vår kommun ska vara en kommun för hoppfulla

I dag är det exakt ett år sedan jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande och precis som inför 2017, är jag övertygad om att 2018 kommer bli ett riktigt bra år för Växjö kommun. Jag är hoppfull och inför framtiden och vill fortsätta att utveckla och förbättra ett växande Växjö.

Växjö har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt och vi har gått från utmärkelse till utmärkelse. 2017 var året då vi utnämndes till årets idrottskommun samtidigt som vi också blev utsedda till årets kulturkommun. En unik händelse som bara går att jämföra med 2011 då vi lyckades med bedriften att kamma hem både årets stadskärna och årets landsbygdskommun. Ett annat viktigt kvitto på vårt gedigna miljöarbete och att vi är Europas grönaste stad på riktigt, är att vi lyckades vinna det prestigefyllda miljöpriset The Green Leaf Award.

Växjö ska fortsätta visa vägen i miljö- och hållbarhetsfrågor, men också skapa goda förutsättningar för människor och företag att växa. Det kräver fortsatt utveckling av bland annat infrastruktur och ett hårt arbete för att skapa bättre förutsättningar för fler jobb och ett ännu bättre företagsklimat. Det är avgörande för vi ska kunna att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, få fler i egenförsörjning, bryta utanförskap och öka varje enskilds trygghet.

Vi nådde ytterligare en milstolpe på vägen från att ha varit en stor småstad till att bli en liten storstad, då vi under våren passerade 90 000 invånare. Det är en utveckling som kommer ställa stora krav på beredskap, anpassning och fortsatt utveckling. Vi går in i 2018 med vissheten om att ekonomin i landet och skattekraften för kommunerna inte utvecklas lika starkt som tidigare. I den situationen kommer ordning och reda i ekonomin och 13 år av överskott ge oss bra förutsättningar för att stå fortsatt handlingskraftiga och anta de utmaningar vi ställs inför.

Växjö ska vara en kommun som belönar hårt arbete, driv och människors ansträngningar. Det imponerar inte att du har en fin titel eller ett komplicerat efternamn om du ändå inte vill bidra eller delta. Vad du gör och vart du är på väg är för mig så mycket viktigare än varifrån du kommer. Sund jämlikhet handlar för mig inte bara om hur människor har det – utan hur människor kan få det. Mindre om vem du är och mer om vem du kan bli. För mig är det därför centralt att se till att varje barn i varje ny generation får sin egen chans att forma sitt liv, och inte bara trampa i gamla fotspår. Barn ska inte ärva sina föräldrars utanförskap.

Näringslivet liksom det offentliga står inför stora utmaningar när det gäller att lyckas rekrytera kompetent arbetskraft. Därför är det särskilt glädjande att vi under våren 2018 tar det första spadtaget för stads- och stationshuset, då det kommer att stärka tillgängligheten för alla resande till och från Växjö, samtidigt som alla växjöbor får en ny mötesplats och kommunen en attraktiv arbetsplats. Det följs upp av att Småland Airport i maj öppnar upp den nya flyglinjen till Amsterdam. När världen öppnas upp för Växjö och Växjö för världen, skapar det nya möjligheter för regionens företag och Växjöbor att med lätthet ta sig ut i världen och tillbaks. Förutsättningarna för näringslivet att möta både nya och befintliga kontakter på andra marknader stärker de regionala utvecklingsmöjligheterna samtidigt som alla Växjöbor kan berikas i mötet med andra kulturer.

Under 2017 slog Växjö Pride deltagarrekordet för tredje året i rad. Det är en stark signal om Växjö kommuns och växjöbornas engagemang för individuell frihet, allas lika värde och rättigheter. Vår kommun ska vara en kommun för de hoppfulla och bidra till att människor förverkligar sina drömmar. Tillsammans står vi starka och har modet att utvecklas och förändra.

Jag rikta ett stort tack till alla Växjöbor för det engagemang och fantastiska ambassadörskap ni visat under det gångna året. Ett driv som burit fram oss till alla utmärkelser under året som gått.

Jag hoppas att ni haft en härlig julhelg och önskar er en god fortsättning på det nya året.

Gott nytt år!

Anna Tenje (M)
ordförande kommunstyrelsen i Växjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tre × 5 =