Nytt boendekoncept för en växande studentstad

Vår regions fortsatta utveckling och Växjös roll som tillväxtmotor är starkt beroende av att morgondagens Linnéuniversitet och våra skolor kan bidra med rätt kompetens till våra företag.

Ska vi kunna stå starka inför framtidens kompetensförsörjningsutmaningar behöver vi därför hitta lösningar som gör det lättare och ännu mer attraktivt att flytta till, börja studera, bo och leva i Europas som grönaste stad. Tiden som student innebär för många ett första steg mot; ökad självständighet, uppfyllande av framtidsdrömmar och inte minst en egen bostad. Trots att Växjö under senare år varit en av de kommuner i Sverige som byggt snabbast och mest, behövs det mer. Därför vill vi försöka hitta en lösning på utmaningen, genom att pröva ett nytt boendekoncept som genomsyras av begrepp som; innovation, mångfald och gemenskap. Ord som starkt symboliserar vardagen i universitetslivet, men även tydliga kännetecken för Europas grönaste stad. Moderaterna i Växjö vill att studenters vardag ska kunna präglas av kunskapstörst och framtidstro, inte huvudbry över att behöva leta bostad eller få ekonomin att gå ihop. Därför vill vi pröva ett nytt boendekoncept med inspiration från Vallavåningens studentboende i Linköping som skapar bättre möjligheter för:

• Fler bostäder på mindre yta
• Förutsättningar för att pressa ner hyrorna
• Fortsatt tillväxt av studenter vid Linnéuniversitet
• Alternativ boendeform för ökad gemenskap

Konceptet bygger på fördelarna med att bo i vanlig lägenhet och det traditionella korridorsboendet. Boendeformen har en stor central gemenskapsyta för matlagning och umgänge med andra. En spännande lösning som borde öppnas upp för fler målgrupper än studenter. Unga som fått sitt första jobb och vill ta nästa steg mot självständighet, individer som söker boende med närhet till gemenskap och erfarenhetsutbyte med andra människor. Genom att pröva nybyggnation i olika områden, anpassat för olika målgrupper kan vi skapa mervärden för både; Linnéuniversitetet, studenter, och en växande kommun.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande
Catharina Winberg (M), ordförande VKAB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 × fem =