Moderaterna vill ge alla ungdomar en bra grund att stå på

I Sverige ska alla barn och ungdomar ha samma möjligheter, alla har dock inte samma förutsättningar. Har man inte föräldrar som motiverar, hjälper och talar om hur viktigt det är att studera, så måste samhället sända dessa signaler.

Skolan erbjuder hjälp och stöd efter individuella behov. Den som läser på gymnasiet har närvaroplikt och ska enligt lag inte få studiebidrag om man har hög grad av ogiltig frånvaro. Det gäller för alla, men påverkar bara de som har egen försörjning. För hushåll med försörjningsstöd kompenseras indraget studiebidrag med högre kommunalt bidrag. Det är inte rättvist eller rätt.

Vi vill ge alla ungdomar en bra grund att stå på. Det får man inte om man sitter hemma och spelar dataspel i stället för att gå i skolan, vänder på dygnet och kanske hamnar i en destruktiv miljö. Pengar kan vara en motivationshöjare, ett indraget bidrag kan kanske i bästa fall få föräldrar att motivera och stötta sina barn till att fortsätta studera, vilket förmodligen kan ge dessa ungdomar en framtid med egen försörjning. Därför är det rätt, rimligt och rättvist att inte kompensera indraget studiebidrag med kommunala bidrag.

Pia Philipsson (M)
ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

7 + tolv =