Grattis till dig som väljer ett yrkesprogram i ditt gymnasieval

Tisdagen 15 februari är sista dagen att göra ditt gymnasieval. Det är ett betydelsefullt val där dina studier och kommande gymnasieexamen skapar förutsättningar för en ljus framtid när du som student om 3 år tar klivet ut i arbetslivet. Dina valmöjligheter och inriktningarna ute på våra skolor är många i Växjö kommun. Vi vill passa på att slå ett extra slag för våra yrkesprogram.

När du väljer en av dessa utbildningar, får du med dig en kompetens som gör att du redan från dag ett i vuxenlivet har ett tydligt jobbfokus efter din utbildning. Våra yrkesprogram är viktiga samhällsbärande yrken och branscher som verkligen är i behov av rätt kompetens och fler medarbetare. Det finns idag stor brist på personal inom vården, VVS, elektriker, kockar med flera. Framtiden behöver dig och din drivkraft.

För oss är det viktigt att det finns en tydlig koppling mellan dina studier och arbetsmarknaden oavsett om du läser ett teoretiskt eller yrkesinriktat program. Idag saknar många branscher människor med rätt kunskap, samtidigt är det för få som söker sig till våra yrkesprogram och klassrummen är därför alltför ofta halvtomma. De praktiska yrkesprogrammen ger en hög kvalitativ utbildning och utformas i nära samarbete tillsammans med företagen. Det ger dig med yrkesexamen en eftertraktad kunskap och kompetens som gör din väg till arbete både lättare och blir snabbare.

Om du väljer ett yrkesprogram, är dina möjligheter mindre att senare kunna välja att studera vidare? I Växjö kommun går det att kombinera yrkesstudier med förberedande högskolestudier och du gör valet att bredda din utbildning efter dina önskemål. Det ena utesluter inte det andra och på så sätt skapas förutsättningar både för dig som vill fokusera både på yrkesämnen och högskoleförberedandestudier.

Att välja ett yrkesprogram kan ge dig många möjligheter i livet, som framtida företagare, årets kock eller specialistsjuksköterska. Vägarna och möjligheterna är många genom att välja ett yrkesprogram.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande
Andreas Olsson (C), kommunalråd
Ida Eriksson (M), ordförande utbildningsnämnden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 × fem =