Fem vallöften för att få ordning på Sverige

Vi ska få ordning på Sverige. Det handlar om att stärka den inre och yttre säkerheten, återupprätta arbetslinjen och skapa ett helt fossilfritt energisystem genom mer kärnkraft. Socialdemokraterna låter Putin diktera vår säkerhetspolitik, höjer skatter och bidrag, stänger kärnkraftverk och genomför inte nödvändiga åtgärder mot den organiserade brottsligheten.

1. Ansök om medlemskap i Nato
Ängslig isolation ger inte äkta självständighet, det skaffar man av frivillig gemenskap med andra. En moderatledd regering är beredd att efter valet lämna in en Natoansökan, om det finns majoritet för det i riksdagen och utan att låta Socialdemokraterna ha veto.

2. Rusta upp det svenska försvaret – militärt och civilt
Utan en fungerande försvarsmakt, har vi ingen självständighet. Rysslands krig mot Ukraina innebär ett helt nytt och sämre säkerhetsläge. Vi lovar därför höjda försvarsanslag till motsvarande två procent av BNP 2025 för att finansiera personal, modern utrustning och en ökad övningsverksamhet. Vi lovar också stärkt försörjningsberedskap, exempelvis att säkra tillgången till läkemedel, livsmedel och drivmedel.

3. Återupprätta lag och ordning
Frihet förutsätter trygghet. Ingen kvinna ska vara otrygg på vägen hem från bussen. Barn ska inte rånas på sina jackor och vägspärrar ska inte kunna sättas upp av gängkriminella för att begränsa friheten för andra. Skjutningarna ska inte slå rekord år efter år. För att göra Sverige tryggt lovar vi 32 000 poliser genom höjda polislöner och betald utbildning. Vi lovar att reformera straffrabatterna och skärpa straffen för bland annat vålds- och sexualbrott. Det ska bli kriminellt att vara med i gäng och anonyma vittnen ska tillåtas. Fler som begår brott ska utvisas.

4. Ett helt fossilfritt energisystem – genom mer kärnkraft
Sverige behöver en stabil elförsörjning. Rent och stabilt, för klimatets skull. Men också för vårt lands säkerhet. För utan pålitlig energiförsörjning, ingen självständighet. Vi ska inte behöva elda 140 000 liter olja i timmen för att klara elförsörjningen när det är kallt och vindstilla. Privatpersoner ska inte behöva ta lån för att kunna betala elräkningen.

Kärnkraft är naturligtvis inte svaret på alla energifrågor. Men det är faktiskt svaret på rätt många. Och ska Sverige få ny kärnkraft så måste vi börja nu. Vi lovar därför att fortsatt driva våra befintliga kärnkraftsreaktorer, tillåta att kärnkraftsreaktorer byggs på fler platser än de befintliga och ge planerbara kraftslag som kärn- och vattenkraft betalt för sin tillgänglighet. Vi lovar också att bygga ut elnäten för att klara elektrifieringen av samhället och klimatomställningen.

5. Återupprätta arbetslinjen och stoppa bidragsfusket
Utan eget arbete och självförsörjning, ingen självständighet. Om det ska finnas pengar till ökad säkerhet, trygghet och bättre välfärd så behöver fler gå från bidrag till arbete. Den som ställer klockan och går till jobbet ska få behålla mer av sin lön. Vi lovar därför att införa bidragstak och sänka skatten på arbete, så att det alltid lönar sig bättre att jobba än att ta emot bidrag. Fusket i välfärdssystemen måste stoppas. Kriminella ska inte kunna lura till sig 20 miljarder kronor per år som är avsedda för välfärden. Vi lovar därför krafttag mot bidragsbrott, exempelvis med en folkräkning.

Vi tror på Sverige. Sverige är tillräckligt bra för att vi kan klara av att lösa allt det som är dåligt. Men då krävs en regering som har kraft att ändra riktningen och som vågar prioritera. Äntligen är det valrörelse, snart kan vi ha en ny regering!

Anna Tenje (M)
Andre vice partiordförande

Oliver Rosengren (M)
Riksdagskandidat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × ett =