Balkongmord, barnlöshet och blodbrist är tre skäl att gå i Prideparaden på lördag

Han kunde blivit en skicklig polis, men när släkten upptäckte pojkvännen kastades han från en balkong. De kunde ha blivit älskande föräldrar, men hindrades av förbud. Hans blod kunde ha räddat liv, men hindras av omoderna regler. Vårt samhälle blir sämre, mer otryggt och fattigare av orättvisor. Om jag blir riksdagsledamot i höst lovar jag att agera för nya rättvisereformer.

Sverige har under Socialdemokraternas regeringstid fallit från fjärde till nionde plats i den europeiska HBTQ-organisationen ILGA:s ranking. De granskar över 70 faktorer på sex olika områden: diskriminering, familjebildning, hatbrott, integritet, civilsamhälle och asyl. Sverige behöver återta ledartröjan och visa vägen för andra länder.

Tre reformer är särskilt prioriterade för att Sverige ska bli mer rättvist.

• Krafttag mot hedersbrott. HBTQ-personer utsätts för hat, hot och hedersbrott. Tre av fyra unga homosexuella män uppger att de drabbats av hatbrott, en av fem män och kvinnor att de utsatts för våld av en förälder eller annan närstående vuxen. En undersökning från Socialstyrelsen visar att 30 procent av unga HBTQ-män med utrikes födda föräldrar svarar att föräldrarna skulle ”straffa dem hårt” om de kände till deras sexuella läggning. Hedersnormer har rotat sig i samhället med kombinationen av hög invandring och misslyckad integration.

• Det är betydelsefullt att säkra HBTQ-personers skydd från våld och förföljelse. I kampen mot hedersförtrycket krävs en bred reform. De som döms för hedersbrott behöver utvisas. Nyanlända ska få en tydlig Sverigeintroduktion, där HBTQ-rättigheter ska ingå i kunskapskrav och examination. Behandling som syftar till att ”bota” homosexualitet, så kallad omvändelseterapi, ska förbjudas. Hedersscreening behöver införas i skolans hälsosamtal och i möten med socialtjänsten. Det är några viktiga delar.

• Låt homosexuella män ge blod. Sverige har blodbrist, trots det hindras homosexuella män från att ge blod. Reglerna baseras på förlegade fördomar. Allt blod testas mot sjukdomar och riskbedömningar kan göras individuellt. Kanada avskaffade nyligen de diskriminerande bestämmelserna mot blodgivning för män som ligger med män. Det behöver Sverige också göra.

Tillåt surrogatmödraskap. Socialdemokraternas motstånd mot samkönade pars familjebildning genom surrogat är ett omyndigförklarande av kvinnor och en inskränkning i rätten att bestämma över sin egen kropp. Det drabbar dessutom familjer och tvingar fram krångliga processer i andra länder.

Surrogat bör tillåtas, såväl altruistiskt som mot ersättning. Föräldraskap och assisterad befruktning utomlands borde dessutom erkännas i Sverige.

På lördag är det Prideparad i Växjö. Pride är en färgsprakande fest för segrarna, men också en allvarsam påminnelse om kampen som ligger framför oss. Jag kandiderar till riksdagen för att göra skillnad. Får jag ditt förtroende lovar jag att lägga skarpa förslag för att alla ska kunna vara stolta över sig själva och fria att leva sitt liv i Sverige.

Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

nio − ett =